Neden UV / Işık Sabitleyici Masterbatchler Kullanılmalı?
Güneş ışığına ve bazı yapay ışıklara maruz kalmanın plastik ürünlerin kullanım ömrü üzerinde olumsuz etkileri olabilir. UV radyasyonu, bir polimerdeki kimyasal bağları bozabilir. Bu sürece fotodegradasyon denir. Nihayetinde çatlama, tebeşirlenme, renk değişiklikleri ve fiziksel özelliklerin kaybına neden olur. UV ışığının zararlı etkisine karşı koymak için, güneş ışığına maruz kalma ile ilişkili bozulma sorunlarını çözmek için UV stabilizatörleri kullanılır.
UV stabilizatörleri iki genel sınıflandırma ile kategorize edilebilir - ultraviyole ışık emici (UVA) ve engellenmiş amin ışık stabilizatörleri (HALS).
HALS, çoğu polimerin ışığın neden olduğu bozunmaya karşı son derece verimli stabilizatörlerdir. UV radyasyonunu emmezler, ancak polimerin bozulmasını engelleme görevi görürler. Nispeten düşük konsantrasyonlarda önemli stabilizasyon seviyeleri elde edilir. HALS'ın yüksek verimliliği ve uzun ömürlülüğü, HALS'nin stabilizasyon işlemi sırasında tüketilmek yerine yeniden üretildiği döngüsel bir işlemden kaynaklanmaktadır. UV ışığı normalde 280-400nm aralığında olarak tanımlanırken, görünür ışık 400-800nm aralığında bulunur. UV ışığı daha sonra UV-A (daha düşük dalga boyları, 310 nm civarında zirve) ve UV-B (350 nm civarında zirve yapan biraz daha yüksek dalga boyları) olarak alt bölümlere ayrılır. Güneş ışığı yoğunluğu ve bileşimi enlem, atmosferik etkilere vb. Göre değişir, bu nedenle katkı maddesinin (veya daha normal olarak katkı maddeleri kombinasyonunun) tam uygulamaya uyacak şekilde seçilmesi önemlidir. Bu nedenle, nihai bir ürünün dünyanın neresinde kullanılacağını ve gerekli kullanım ömrünü belirlemek önemlidir.
UV stabilizasyon paketinin seçimini etkileyen diğer faktörler arasında ürün boyutları, mevcut pigmentlerin türü ve rengi ve gıda veya böcek ilacı teması gibi uygulama bilgileri yer alır.